Trăim într-o epocă în care avem nevoie de o reformulare a propriului crez.

Prins între habotnicia conservatorilor, violența opozanților cultelor religioase ce aduc un atac frontal inclusiv lui Dumnezeu și argumentele „inteligente” ale oamenilor de știință care vor să desființeze misticismul, omul modern, în încercarea de a-L păstra pe Dumnezeu în inima sa, are de îndeplinit o sarcină grea.

În aceste vremuri, Hristos și tot ceea ce înseamnă El, trebuie să fie mai mult decât o moștenire, mai mult decât o tradiție religioasă ce riscă să dispară cu o viteză înspăimântătoare. El trebuie simțit în permanență.

Franchezza nu poate decât să redefinească semnificația divinului și să ofere cititorului niște răspunsuri care îi vor limpezi viziunea asupra lumii și asupra lui Dumnezeu. Tocmai de aceea, articolele de pe acest blog nu sunt dedicate ateilor sau agnosticilor. Aceștia, din motive ce țin de orgoliu sau convingeri proprii, nu pot și nu se vor convinși de nimic.

De fapt, Franchezza nu își propune să impună nimic, nimănui, ci să prezinte puncte de vedere îmbogățite de argumente doveditoare. Fiecărui cititor îi rămâne libertatea de a reține ceea ce consideră de cuviință.

Iar faptul că articolele din acest blog sunt scrise de un creștin-ortodox, poate spune multe sau ar putea nici să nu conteze. Pe „Franchezza” sunt înlăturate granițele impuse de religii.

„Religia s-a născut când primul ticălos l-a întâlnit pe primul prost.” Voltaire

De ce? Pentru că religia este în strânsă legătură cu tradiția, iar tradiția/obiceiul nu are nimic de-a face cu adevărul și credința.

 

3 gânduri despre “„Și veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi.” Ioan 8:32

  1. Religia adevarata e cea care realizeaza re-legarea de Dumnezeu. Apartenenta de cultul crestin ortodox, este un semn de patriotism, fiindca suntem romani si dorim unitate in acest neam. Sunt insa crestini adevarati si in alte confesiuni, insa daca sunt sinceri, recunosc ca avem o singura Temelie.
    Parerea mea este ca orgoliile si castigul murdar au creat divizarile din cultele crestine. Crestinii sinceri ar trebui sa fie asemena unei familii sau fratietati.
    Insa a fi crestin, fara biserica, fara partasie sincera cu cei care cheama pe Domnul dintr-o inima curata, acela nu este crestin. Inca mai exista chiar si in ortodoxie, mici comunitati care pot fi numite crestine. Foarte putine in mediul urban!

    Apreciază

    1. Mulțumim pentru comentariu! Aveți dreptate. Din păcate însă, religia este asociată cu instituția Bisericii ce impune dogme și care, la drept vorbind, a manipulat prin frică și amenințări masele de oameni încă din cele mai vechi timpuri. Oamenii chiar au ajuns să-L judece pe Dumnezeu prin prisma acțiunilor clericilor. Foarte puțini dintre clerici sunt acum cu adevărat aleși pentru a-L sluji pe Dumnezeu, foarte puțini dintre nenumărații teologii preoțiți care își înființează, pe bani, câte o parohie. Totul a devenit, spre rușinea și păcatul nostru, o afacere. De fapt, așa a fost dintotdeauna. Să ne amintim de ceea ce a făcut Hristos în Templul din Ierusalim, supărat fiind pe comerțul din casa Tatălui Său. Istoria se repetă. Nu am învățat nimic, ca și cum sacrificiul Mântuitorului nu contează câtuși de puțin.

      Apreciat de 1 persoană

  2. Da, asa este. Dumnezeu alege crini, nu gradina. Daca ne amintim de ucenici la inceputuri s-au intalnit cu unii care scoteau draci in Numele lui Iisus … cam asa sunt si astazi, asa au fost mereu, crestini adevarati care duc o viata placuta lui Dumnezeu, dar pentru marea majoritate, apar a fi rataciti. Va multumim si noi pentru articolele atat de bine documentate.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu